Terug

Systeembouw, wat houdt het in?

Het zijn tumultueuze tijden, ook in de bouwsector. De nieuwe realiteit onthult meer dan ooit de klimaatrisico's van ons menselijk gedrag. Het is essentieel dat iedereen drastisch duurzamer gaat handelen.Ook de bouwsector levert een grote bijdrage aan de vervuiling van de aarde. Er moet worden overgeschakeld op een milieuvriendelijke manier van bouwen met hoogwaardige materialen. Systeembouw is een alternatieve bouwmethode die niet alleen de schade beperkt maar ook wellicht de sleutel kan zijn bij het woningtekort en het opvangprobleem. Het is als het ware een krachtige oplossing in deze 'perfecte storm'. Maar wat houdt systeembouw precies in?

Wat is systeembouw?

Systeembouw is een bouwmethode waarbij er van een vast systeem wordt uitgegaan. Vanuit deze gedachte kan er sneller, efficiënter en kwalitatiever worden gebouwd. Binnen eenzelfde woningtype lijken alle woningen op elkaar, omdat de maten, materialen en onderdelen hetzelfde zijn. Binnen dit woningtype zit er dus een systeem of patroon. Bij systeembouw worden deze systematische elementen zoveel mogelijk in een fabriek prefab gebouwd. Het produceren van prefab elementen wordt ook prefab bouw genoemd.

De termen prefab bouw, modulaire bouw en systeembouw worden vaak door elkaar gebruikt. Deze termen hebben één gemeenschappelijk kenmerk; namelijk de gedachte dat een woning in modules kan worden gefabriceerd en gemonteerd.

Wat is een verschil tussen systeem- en prefabbouw?

Systeembouw wordt vaak verward met prefab bouw. Echter, ondanks de vele overeenkomsten is het niet exact hetzelfde. Bij beide bouwmethodes gaat het om woningdelen die in een fabriek worden gefabriceerd en op de bouwlocatie worden gemonteerd.

Er zit wel een wezenlijk verschil tussen prefab en systeem- of modulaire bouw. Modules bestaan uit meerdere prefab-elementen zoals wanden, vloeren en dakspanten. Deze prefab-elementen vormen samen één ruimte. Prefabbouw richt zich op het fabriceren van één element. Bij modulaire of systeembouw spreken we over modules die geprefabriceerd zijn en op de bouwplaats worden geschakeld tot een woning. Een module is vaak al compleet voorzien van isolatie, leidingwerk en raampartijen.

De voordelen van systeembouw

Systeembouw kent vele voordelen ten opzichte van de traditionele bouw. Het is duurzamer, kosten-efficiënter, geeft minder overlast en grote aantallen zijn mogelijk.

  • Kosten-efficiënter bouwen

Een systeembouw woning is doorgaans goedkoper. Dit komt doordat het gehele proces rondom de ontwikkeling van een woning zo efficiënt mogelijk is ingericht en waar nodig geautomatiseerd. Hierdoor wordt er efficiënter gebouwd, is de doorlooptijd korter en worden bouwmaterialen efficiënter ingezet.

  • Grote aantallen

In een fabriek kunnen grote hoeveelheden modules worden vervaardigd. Dankzij geoptimaliseerde en geautomatiseerde productiemethoden kunnen zowel modules als volledige woningen vrij snel worden geproduceerd en afgeleverd.

  • Duurzaam bouwen

Systeembouw is milieuvriendelijker dan traditionele bouwmethoden. Een groot deel van het productieproces vindt plaats in een fabriek, waar gestandaardiseerde procedures worden gevolgd. Slechts een klein deel van het werk wordt ter plaatse uitgevoerd, wat leidt tot aanzienlijk minder reizen en dus een lagere CO2-uitstoot.

Omdat modulaire woningen voornamelijk in fabrieken worden geassembleerd, is er bijna geen restafval op de bouwplaats. Binnen fabrieken worden verschillende afvalstromen efficiënt gescheiden en verwerkt, wat de ecologische impact vermindert. Bovendien kunnen modules worden gedemonteerd en elders opnieuw worden gebruikt, wat de duurzaamheid verder bevordert.

Daarnaast wordt bij modulaire bouw gebruikgemaakt van duurzame materialen. Bijvoorbeeld, in het geval van de Unbrick One ligt de focus op houtbouw. Deze woningen bestaan voor 80% uit hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Dit maakt de bouw van een Unbrick One aanzienlijk milieuvriendelijker dan traditionele bouwmethoden.

Unbrick & systeembouw

Systeembouw is de toekomst en die is bij ons al begonnen. Een belangrijk kenmerk hierbij is dat Unbrick woningen niet op de locatie worden gebouwd, maar bij ons in de fabriek in Ede. Allemaal. Ze zijn zelfs al voor 90% klaar als ze op transport gaan naar de locatie. Inclusief elektra, leidingwerk en sanitair.

En het modulaire verhaal wordt nog beter: een Unbrick woning bouwen we in slechts twee dagen en het kost maar één dag om het op locatie te assembleren. Dan rest alleen nog de inrichting, de buitenschil en de afwerking. Ongelooflijk mooi toch?

Het nieuwe modulair bouwen

Systeembouw en modulair bouwen is niet nieuw. Echter, de productie is in de loop van de tijd wel een stuk slimmer, duurzamer, efficiënter en kwalitatiever geworden. Waar vroeger op kleine schaal systeembouw werd ingezet, worden nu complete villa’s, hotels, appartementen en kantoren door middel van deze bouwmethode neergezet.

Toch hebben nog veel mensen het beeld van omgebouwde containers stapelen als het gaat om systeembouw. Tegenwoordig worden de modules van het gebouw zo afgewerkt, dat je helemaal niet meer ziet of de woning met systeembouw is gebouwd. Dit noemen wij het ‘nieuwe’ modulair bouwen.

Is systeembouw toekomstbestendig?

Er zijn verschillende redenen waarom systeembouw de bouwmethode van de toekomst is. Systeembouw kent namelijk vele voordelen:

  • Budget-en milieuvriendelijk

  • Snelle fabricage en assemblage

  • Compleet met sanitair, elektra, leidingen en afwerking

  • Circulair bouwen (demontabel en herbruikbaar)

  • Woning makkelijk uit te breiden met modules

  • Nauwelijks bouwafval

  • Keuze uit allerlei gevelbekleding

  • Hoogwaardige uitstraling (geen zichtbare modules)

  • (Ook) ideaal voor tijdelijke of semi-permanente functie.

Unbrick & systeembouw

Elke Unbrick woning wordt in onze eigen fabriek in Ede gefabriceerd. Een Unbrick One en een Unbrick Two bestaan uit meerdere modules die door middel van prefab elementen in onze fabriek worden geassembleerd. De verschillende modules die hieruit voortkomen worden vervolgens op de bouwplaats geïnstalleerd. Dit gebeurt in één dag. In 8 uur tijd worden de modules geïnstalleerd en staat er een wind- en waterdichte woning.

Bij de ontwikkeling en bouw worden de principes van modulair en circulair bouwen omhelst. Zowel in ontwerp, productie, assemblage en afbouw. We voeren dit ook zoveel mogelijk door in de energievoorziening van een Unbrick.

Modules van een Unbrick kunnen worden hergebruikt. Dit is mogelijk doordat wij enkel bouwen met droogverbindingen. Hierdoor kunnen modules eenvoudig worden gedemonteerd en hergebruikt. Met leveranciers hebben we zelfs terugkoop afspraken voor als de levensduur van een woning erop zit.

0:00