Terug

Modulaire bouw, wat is dat nou?

Drie modules staat in de productiehal van Unbrick in Ede. De modules worden met CLT hout geproduceerd.

Roerige tijden zijn het. De nieuwe realiteit legt meer dan ooit de klimaatrisico’s van het menselijk gedrag bloot. Iedereen moet zich drastisch duurzamer gaan gedragen. De bouwsector – als grootvervuiler - voorop. Doorbouwen zoals we bouwen is geen optie meer. We moeten overstappen naar milieuvriendelijke bouwmaterialen, en we moeten anders gaan bouwen. Modulair bijvoorbeeld. Dat remt niet alleen de klimaatschade, het kan ook te hulp schieten bij het woningtekort en het opvangprobleem. Een echte ‘perfect storm-trooper’ dus. Maar wat is modulaire bouw nou?

Geen prefab, en ook weer wel.

‘Modulaire bouw’ wordt vaak verward met ‘prefab bouw’. Dat is niet erg, ook al is het niet exact hetzelfde. De overeenkomsten zijn er zeker: bij beiden gaat het om woningdelen die in een indoorlocatie (fabriek) voorbereidend geproduceerd worden, alvorens ze naar de bouwplaats worden vervoerd.

Maar er is ook een wezenlijk verschil: waar het bij prefab gaat om losse bouwelementen (wanden, vloerdelen, dakspanten), bestaan ‘modules’ uit meerdere van deze prefab-elementen die samen een omsloten ruimte vormen, vaak compleet met isolatie en raampartijen. Spreken we over ‘modulaire bouw’, dan hebben we het dus altijd over geprefabriceerde (woon)ruimtes die volledig 3D worden geassembleerd én vervoerd. Eenmaal op de bouwplaats worden de modules volgens ontwerp gestapeld en geschakeld tot een woning of andersoortig pand.  

Unbrick & modulaire bouw  

Modulair bouwen is de toekomst wat ons betreft, en die is bij ons al begonnen. Een belangrijk kenmerk hierbij is dat Unbrick woningen niet op de locatie worden gebouwd, maar bij ons in de fabriek in Ede. Allemaal. Ze zijn zelfs al voor 90% klaar als ze op transport gaan naar de locatie. Inclusief elektra, leidingwerk en sanitair.

En het modulaire verhaal wordt nog beter: een Unbrick woning bouwen we in slechts twee dagen, en het kost één dag om het op locatie te assembleren. Dan rest alleen nog de inrichting, de buitenschil en de afwerking. Ongelooflijk mooi toch?

Knellende reputatie

Modulair bouwen is niet nieuw, maar de productie is in de loop der tijd wel veel slimmer, duurzamer en kwalitatiever geworden. Tegenwoordig worden er volwaardige villa’s, appartementen, kantoren en hotels gerealiseerd met modules. Dat klinkt net zo innovatief en revolutionair als het is. Toch moet modulair bouwen nog best vechten tegen de reputatie die de meeste mensen associëren met modulebouw: het stapelen van omgebouwde zeecontainers voor - bijvoorbeeld - tijdelijke studentenbehuizing. 

Het ‘nieuwe’ modulair bouwen heeft zichzelf daarbij ook wel een beetje in de voet geschoten. Tegenwoordig worden de ‘biobased’ modules namelijk op zo’n manier geassembleerd en afgewerkt, dat je aan de buiten- en binnenkant van het pand helemaal niet kunt zien dat het gestapelde en geschakelde modules zijn. Die verfijning en verhulling helpt natuurlijk niet echt bij het herkennen van het nieuwe modulair bouwen. 

Is modulair bouwen de bouwmethode van de toekomst?

De voordelen stapelen zich op:

  • Budget- en milieuvriendelijk

  • Snelle fabricage en assemblage

  • Compleet met sanitair, elektra en afwerking 

  • Circulair (demontabel en herbruikbaar)

  • Woning makkelijk uit te breiden met modules

  • Nauwelijks bouwafval

  • Keuze uit allerlei gevelbekleding

  • Hoogwaardige uitstraling (geen zichtbare modules) 

  • (Ook) ideaal voor tijdelijke of semi-permanente functie  

Volop kansen 

Behalve het imago zijn er nog wat minpuntjes. Zo is de ontwerpvrijheid (nu nog) beperkt, en gelden er dezelfde bouwvoorschriften als voor een traditionele woning. Maar gelukkig kleven er te veel voordelen aan deze bouwmethode, om niet een nieuwe standaard te kunnen worden. Neem het Hotel Jakarta op het Java-eiland in Amsterdam (van SeARCH en Ursem Modulaire Bouw). Ook meteen het mooiste voorbeeld dat aantoont dat we tegenwoordig hoog, klimaatneutraal en ‘onherkenbaar’ modulair kunnen bouwen. En dat ontzettend snel: de 176 kant-en-klare modules zijn in 18 dagen (!) op de bouwplaats gestapeld tot een iconisch hotel met 200 kamers. Een regelrechte aanrader voor een bezoekje. 

Interieur van hotel Jakarta in Amsterdam. Het hotel is gerealiseerd met houtbouw. Binnen zijn veel planten en hout te zien.

0:00